Jaký materiál ložního prádla je nejvhodnější?

Ložní prádlo a zejména prostěradla nevybíráme každý týden. Proto je volba materiálu tak důležitá – strávíte v ní podstatnou část svého života. Je jedno, jestli vám doma místo postele vévodí rozkládací pohovka nebo rozkládací křeslo na spaní, bez příjemného ložního prádla se nikdy kvalitně nevyspíte.

Nesmrtelná bavlna

Bavlněné povlečení je stálicí, která se stále těší velké oblibě. Není divu, bavlna je příjemná na dotyk, je prodyšná, má skvělou savost, a navíc je cenově dostupná. Pokud se ale chcete opravdu dobře vyspat, zvolte bavlnu de luxe, která má vyšší gramáž a speciální úpravu vláken.

Poddruhem bavlněného povlečení je krepové ložní prádlo. I přesto, že je ze 100% bavlny, někomu ale může zvlněná úprava vadit a být nepříjemná. Pokud však nepatříte mezi odpůrce krepu, můžete si užívat všech výhod bavlny, a ještě jedné navíc – krepové ložní prádlo není nutné po vyprání žehlit. Jen pozor na kvalitu, levnější výrobky mají poměrně krátkou životnost.

Hřejivé povlečení na zimu

Pro ty, kdo se rádi zbaví žehlení, existuje ještě možnost pořízení fleecového povlečení. Hodí se spíš do zimních měsíců. Vyrábí ze směsi bavlny a vlny a přestože patří k dražším, jeho měkká a jemná vlákna vám investici vynahradí.

V zimním sortimentu ložního prádla by nemělo chybět ani flanelové povlečení. I to se vyrábí z bavlny, avšak z hustě tkané a s vysokou gramáží. Následně prochází speciálním česáním, která flanelu zajistí dokonalou měkkost, hebkost a hřejivost.

Spánek v luxusu

Pokud patříte mezi milovníky luxusu, zvolte saténové ložní prádlo. Vyniká skvělou termoregulací, takže v zimě zahřeje, v létě zabrání přehřívání. Zároveň se jedná o pevný a odolný materiál, který je však velmi příjemný na dotek. Připravte se na to, že za opravdové saténové povlečení zaplatíte klidně i několik tisíc. Levnější náhražky jsou vyrobené z polyesteru a i když na pohled rozdíl nepoznáte, brzy začnou žmolkovat, trhat se a rozhodně nemají vlastnosti pravého saténu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz