Zahradní nábytek znovu na zahradě. Jak o něj pečovat?

Po dlouhé zimě opět vytahujeme zahradní nábytek na naši zahradu. S přicházejícími teplejšími dny chceme trávit co nejvíce času právě na zahradě, kde budeme moct odpočívat a relaxovat. V případě, že se rozhodnete pro vytažení zahradního nábytku, pamatujte na to, že společně s tím začne také péče o něj. Nemáte přece chuť kupovat nový nábytek, který není nejlevnější, opětovaně, a to proto, že jste zanedbali péči o něj.

Zejména po dlouhé zimě, kdy byl nábytek schovaný v kůlně nebo v jiné tajné či méně tajné skrýši, se musí nábytek ošetřit vhodným přípravkem a samozřejmě se musí odstranit veškeré nečistoty. Pojďme se podívat na jednotlivé typy zahradního nábytku a na to, jak se o nábytek případně starat.

Když vlastníte kovový zahradní nábytek

V případě, že jste dali přednost kovovému zahradnímu nábytku před ostatními typy, pravděpodobně neradi uklízíte. Tento typ nábytku je prakticky bezúdržbový, jenom je třeba ho čas od času otřít vlhkým hadříkem, pokud je nábytek pokapaný nebo na něj zapršelo.

Když vlastníte masivní zahradní nábytek

Pakliže jste milovníkem luxusu, pravděpodobně jste neodolali masivnímu zahradnímu nábytku. Ten je sice dražší, za to je opravdu nádherný, leč vyžaduje trochu více pozornosti a péče. Je důležité nábytek očistit speciálními čističi na dřevo, poté se musí ošetřit údržbovým olejem nebo případně lakem či lazurou. Tuto péči však masivnímu zahradnímu nábytku nedopřávejte jen v případě, že jste ho vytáhli po dlouhé zimě, ale minimálně ještě jednou během sezony proces opakujte.

Když vlastníte plastový zahradní nábytek

I když se to může zdát trochu jako retro, stále se ještě setkáte s plastovým zahradním nábytkem. Ten není nijak náročný na údržbu, stačí ho ošetřit speciálním čističem a otřít od prachu. Výhodou plastového nábytku je, že se snadno odstraňuje jak prach, tak saze, olej, mastnota nebo otisky prstů.

A jedna univerzální rada na závěr platí pro všechny typy zahradního nábytku a tím je zakrývací plachta, pokud je nábytek vystaven přímým povětrnostním vlivům.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz