Pravidla pro skandinávský styl bydlení

Chcete krapet pozměnit svou domácnost? Chcete ji zařídit do jiného stylu? Za zvážení stojí skandinávský styl bydlení, což není styl chladný, jak se na první pohled může zdát. Skandinávskému stylu bydlení dominují světlé barevné odstíny, přírodní materiály, z nichž je vyroben nábytek nebo bytové doplňky. Nahlédněme však více pod pokličku tomuto stylu bydlení a zařiďme i svou domácnost do stylu, který si zamilujete.

V posledních letech je skandinávský styl bydlení opravdu velice oblíbený. Otázkou ale je, proč si lidé své domácnosti do tohoto stylu bydlení zařizují, co je láká, co se jim líbí. Důvodem je především jemnost, jednoduchost, také elegantní lehkost či čistota. Zároveň je však skandinávský styl praktický a funkční. A tak si do tohoto stylu zařiďte svou domácnost i vy.

Žádné záclony

Skandinávský styl bydlení, ostatně stejně jako jiné styly bydlení, mají svá pravidla, kterých je třeba se držet. K těmto pravidlům patří především absence záclon. I když se vám můžou zdát okna bez záclon smutná, v konečném důsledku se nebude jednat o smutný interiér. Do místností se dostane více světla, navíc celý styl je o světlých odstínech. Pokud byste to bez záclon opravdu nemohli vydržet, v ideálním případě sáhněte po jednoduchých, tenkých bílých párech záclon, které nebudou nijak nařasené nebo nabobtnalé.

Zelenou mají textilie, pleteniny či lněné příze

Ve skandinávském stylu bydlení jde hlavně o detaily, proto jim věnujte patřičnou pozornost. I když je to jednoduchý styl bydlení, své místo si zde najdou nejrůznější textilie, také pleteniny nebo lněné příze.

Použijte dřevo

Jak již bylo zmíněno, pro skandinávský styl bydlení je typické dřevo. Použití dřeva je naprosto zásadní, z něj by měl být vyroben nejen nábytek, ale také bytové doplňky. Pokud si budete vybírat mezi pravými dřevěnými výrobky a jejich imitacemi, zvolte pravost. Vynikne tak teplo i struktura dřeva jako takového.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz