Jaké barvy volit do dětského pokoje

Pro holky růžová, pro kluky modrá. Toto zažité schéma přetrvávalo celé dekády, jenže filozofie za výběrem barev je mnohem složitější. Nálady dětí jsou hluboce ovlivňovány tím, v jakých barvách se pohybují, tudíž ani výběr barev v dětském pokoji bychom neměli podceňovat. A nejedná se jen o barvu stěn, důležitý je i nábytek, jako je postel, skříň nebo sedací vak, a také doplňky, například bezpečnostní zábrany na postel nebo lampička.

Syté barvy ano, ale s mírou

Děti milují jasné a syté barvy, které je stimulují a baví. Nikdy by ale v pokoji neměly převládat, jinak by děti mohly mít problémy s usínáním, hodí se spíše na doplňky nebo na jednu stěnu. Například sytě červená barva nabíjí děti energií a zlepšuje jejich soustředění, pokud je jí ale v pokoji moc, může zvýšit agresivitu, a to zejména u batolat.

Oranžová barva podporuje komunikaci a socializaci. Pokud se pro ni rozhodnete, volte tlumenější odstíny nebo ji doplňte pastelově zelenou, fialovou či krémovou. Dobrou volbou do pokoje starších, školou povinných dětí je světlejší zelená barva. Ta totiž zlepšuje soustředění na text a zvyšuje schopnost učení. Tmavé odstíny naopak mohou působit depresivně.

Jen růžová to může být?

Pokud se přeci jen rozhodnete pro tradiční modrou a růžovou, volte tlumenější odstíny. Nezapomeňte, že i děti rostou a typicky dětské barvy se jim nemusí líbit pořád. Přílišné vystavení růžové barvě navíc může u dětí spouštět bolesti hlavy a pocit nervozity. Modrou barvu na zdech se snažte rozjasnit žlutým povlečením nebo červenými záclonami.

Mnoho rodičů se domnívá, že bílá barva se do dětského pokoje nehodí. Zaprvé není pro děti zajímavá, zadruhé bílé stěny nejhůře odolávají dětskému řádění. To ale není pravda – jasně bílé stěny a nábytek v dětském pokoji, doplněný jasnými, barevnými doplňky, jsou naopak skvělou volbou pro mladší i starší děti, a navíc nechají vyniknout oblíbeným obrázkům a plakátům.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz