Jak vyčistit skvrny ze sedací soupravy?

Sedací souprava je centrem všeho dění v bytě. Upíná se na ni veškerá pozornost. Co ale dělat, když se objeví skvrny? Základem úspěchu je rychlý zásah, aby na povrchu nezůstala nevzhledná památka.

Důležité parametry

Nezáleží na tom, jestli je třeba vyčistit sedací vak nebo dostala zásah rovnou rozkládací pohovka. Jde především o tom, čím je nábytek znečištěný. A z jakého je materiálu. Podle toho se volí správná péče, která bude účinkovat rychle a zároveň látce neublíží ani při drsnějším zacházení.

Barva

Světlé odstíny vypadají v interiéru luxusně a prostor opticky zvětší. Bohužel mají jednu velkou nevýhodu. Je na nich vidět každá nečistota. A s odstraňováním je potíž. Často zůstanou stopy po speciálních přípravcích nebo hrubém drhnutí, v krajním případě skvrna jen zesvětlá a zůstane nadobro. Máte-li děti, je lepší se dočasně krémových sedaček vzdát.

Materiál

Z kožené nebo koženkové sedačky se skvrny odstraňuje vcelku snadno. Stačí otřít vlhkým hadříkem. Ten by měl být bílý, aby se po aplikaci saponátu zabránilo úniku barvy z textilu. Průběžně impregnujte a po odstranění skvrn použijte jemný olej přímo od výrobce nebo olej ze lnu. Pokud dostala sedačka zásah v podobě čáry propiskou nebo fixou, stačí použít jemný roztok z lihu a octa.

S látkovou úpravou je to horší a pro úspěšné odstranění skvrn je klíčová rychlost, aby nečistoty neprosákly do hlubších vláken. Jakmile se tak stane, s největší pravděpodobností bude třeba povolat profesionály, kteří pracují s vakuovými stroji, horkými chemikáliemi a suchou pěnou. V domácích podmínkách se osvědčil ocet s vodou, jemná kaše z jedlé sody nebo rozkrojený citron, kterým skvrnku přetřete. I u látkové sedačky je nutná impregnace (netýká se jen kožených a koženkových pohovek), aby se vytvořila ochranná vrstva, která brání vzniku skvrn a obarvení vláken.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz