Jak zazimovat gril

Grilovací sezona letos začala poměrně pozdě, na druhou stranu i nevídaně pozdě končí. Aby byl gril připraven i na příští rok, kdy grilovací sezona opět odstartuje, je zapotřebí ho pořádně zazimovat. Přece jenom jste ho v létě hodně používali a nechcete si příští rok kupovat gril nový, nebo snad ano? Abyste gril mohli používat i příští rok, je načase se pustit do zazimování grilu. Není to ostatně nic složitého nebo těžkého.

Jak zazimovat plynový gril

K zazimování grilu se musí přistupovat vždy jinak - rozhodujícím faktorem je to, jaký druh grilu vlastně používáte. Pokud jste aktivně během léta používali plynový gril, je důležité ho hlavně pořádně vyčistit. Nevýhodou plynového grilu je jeho velice rychlé zanesení. K čištění proto přistupujte opravdu velice poctivě a snažte se seškrábat i to, co se dostalo na dno topeniště.

Dalším krokem pak bude odpojení přívodu plynu z plynové láhve a kontrola veškerých hořáků a rozvodů plynu.

Jak zazimovat elektrický gril

Jste majitelem spíše elektrického grilu? Pak s tím nebudete mít tolik práce. Mnohé elektrické grily se totiž nezazimují vůbec, jelikož se jen přenesou do interiéru a griluje se na nich doma třeba oběd. Pokud však nemáte malý elektrický gril, ale naopak větší zahradní gril, ten zazimovat musíte. Nejdříve ho zbavte všech nečistot (pomůžou vám například kartáče s nerezovými štětinami nebo speciální čistící přípravky určené právě k čištění grilů). Druhým krokem pak je kontrola toho, jestli je gril opravdu vyčištěn a v dalším kroku gril uskladněte.

Jak zazimovat gril na dřevěné uhlí

U grilů na dřevěné uhlí odstraňte nejdříve veškerý popel a další usazeniny, které gril znečišťují. Nemusíte ani pořizovat speciální čistící prostředky, vystačíte si s jedlou sodou. Nezapomeňte však rošt potřít silnou vrstvou oleje.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz