Jak by měl vypadat ideální počítačový stůl?

Formou home office v současné době pracuje každý třetí z nás. Zejména nyní, kdy venku stále ještě panuje nový typ onemocnění, se většina uchyluje k práci z domova. Jenže abychom si prací z domova doslova neruinovali zdraví a pohybový aparát, je velice důležité investovat do kvalitního stolu a samozřejmě kvalitní židle. Pokud nemáte zrovna ležérní styl práce na gauči nebo na sedacím vaku, tak vybírejte tak, aby ze zdravotních důvodů tělo netrpělo. Nejdříve se tedy pozastavme nad počítačovým stolem, jemuž jenom málokdo přikládá dostatečně velký důraz.

Je počítačový stůl kompatibilní s tělesnými proporcemi?

Pokud jste někdy vybírali počítačový stůl s ajťákem, pak vás jistě až udivilo to, jakým stylem vybíral počítačový stůl. Důležitá hlavně byla takzvaná kompatibilita. Jenže kompatibilní měl být se všemi částmi hardwaru, ale už se nedívali na to, jestli bude daný počítačový stůl kompatibilní s jejich tělesnými proporcemi. A to udělali velkou chybu, protože právě na tělesných proporcích více záleží než na částech hardwaru.

Jak by měl být stůl vysoký?

Velkou roli při výběru vhodného počítačového stolu hraje především to, jak je stůl vysoký. Jeho výška by měla být taková, aby horní hrana monitoru postaveném na stole kopírovala úroveň očí. Stejně tak je důležité, aby byl stůl dostatečně hluboký. Nemůžete mít počítat příliš blízko u sebe, ideální je půl metru až metr. Odborníci apelují na jeden fakt, a sice na to, že čím je monitor dál, tím lepší je to pro naše oči.

Důležité je i umístění stolu

Až budete mít stůl koupený, velmi důležité je také jeho umístění. Ideální bude, když bude umístění příčně k oknu. Když bude stůl umístěn proti oknu, světlo vás bude příliš rušit. A jestli budete oknu zády, světlo se bude neustále odrážet na monitoru, což povede k neustálému upravování kontrastu a jasu obrazovky, a tím jen unavíte své oči. Pokud počítačový stůl umístíte správně, zlepšíte tím koncentraci na práci a uděláte toho více.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz