Industriální styl jako aktuální trend. Co je pro něj typické?

Trend, který se v poslední době stále více přesunuje z otevřených prostor, kaváren, výstavních síní nebo loftů i do bytového designu. Co je industriální styl a jaké prvky v něm nesmí chybět?

Dvě dekády vytříbeného vkusu

Industriální styl se v bytovém designu neobjevuje dlouho. Zatímco v prostorách výstavních hal jsme na něj již zvyklí, do našich domovů pronikal pomalu. Něco přes dvě desetiletí se ze zahraničí industriální styl pomalu přesouval i do našeho malého rybníčku, kde se ale s úspěchem usazuje. Jednoduché linie, nenáročná kompozice, cit pro detail a hra materiálů je jasným důkazem toho, že tento bytový trend se bude stále více rozvíjet. Je to skutečná lahoda – od rozkládací pohovky, až po poslední svítidlo v bytě.

V hlavní roli prostor

Industriální styl rozhodně nevyznává přeplácané a barvami hýřící místnosti. Naopak – chcete-li si jej vychutnat, nechte vyniknout prostor. Aktuální trend dokazuje, že méně je rozhodně více. Řešíte pokoj pro hosty? Postačí přiznané cihly na jedné straně místnosti, bílá výmalba, kovová svítidla, stylová rozkládací matrace a stolek s kovovými kolečky. Proč si životní prostor zastavět dekoracemi, když postačí krása prostoru a cit pro detail. Klidně místnost doplňte bílými záclonami až na zem, nebo do ní umístěte prostý regál s rostlinami. Nic víc nepotřebujete.

Materiály, které jsou in

Máte betonové stěny? Proč je natírat, když mohou tvořit další prvek jedinečného prostoru? Černá, šedá, bílá. Tyto tři barvy vám ke štěstí dočista postačí. A pokud by se vám už stýskalo po nějaké vizuální zábavě, doplňte celek barevným sklem. Je libo skleněný stůl, nebo třeba skleněný obraz na zdi? Do jedinečné atmosféry bytu si můžete přizvat také různé kovy, trochu dřeva nebo kůže, a také jednolitý koberec v šedé barvě. Pokud do místnosti zavěsíte obří hodiny, získáváte body navíc.

Industriální styl nepotřebuje příliš slov. Důležitá je pro něj nezaměnitelná atmosféra.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz