Co je prací bytového architekta a potřebujeme ho vůbec?

Bytový architekt neboli interiérový designér je člověk, který vám může pomoci vytvořit váš vysněný prostor. Mnoho lidí přitom netuší, v čem jeho práce spočívá.

Co vlastně dělá

Bytový architekt se zabývá celkovým pohledem na bydlení. Snaží se maximálně využít individuálních dispozic dané stavby tak, aby se vám bydlelo skutečně dobře. Do prostoru vnáší multifunkční kusy nábytku, jako jsou rozkládací pohovky nebo křesla, snaží se využívat denního světla ve prospěch celého bytu, navrhuje optimální podobu dětského pokoje a myslí přitom i na to, ať je v něm dostatek prostoru pro všechny stavebnice. Pomůže vám s osvětlením bytu, ale také s elektro rozvody.

Proč lidé využívají služeb bytového architekta

Pokud si myslíte, že jsou služby interiérového designéra zbytné, není tomu tak. Ve vašem domově totiž trávíte velké množství času a chybu uděláte jen jednou. Následně se již jen velmi těžko donutíme k tomu, abychom přemístili jednotlivé místnosti nebo jejich rozložení. Bytový architekt se snaží o to, aby se vám doma skvěle bydlelo, spalo, a abyste v prostoru cítili příliv dobré nálady i energie. Tvoří reprezentativní prostor, ve kterém se bude cítit dobře i vaše návštěva.

Od osvětlení po kování skříně

Člověk, který se zabývá bytovým designem, se vyzná v materiálech i jednotlivých konstrukčních řešeních. Nikdy se vám nestane, že by do dětského pokoje vybral poddimenzované osvětlení. Právě nedostatek světla je častým nedostatkem mnoha našich domácností a v případě studentského pokoje velkou potíží. Designér vám ale ochotně poradí také s kováním dveří pro vaši vestavnou skříň tak, aby byl její chod tichý a nikoho jste použitím skříně nerušili.

Bytový architekt si pohraje nejen s dispozicemi celého bytu, ale také s jednotlivými stavebními prvky. Důležitá je užitná hodnota a spokojenost klienta.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz