Chyby při zařizování domova, které ho opticky zmenšují

Zařizování domova není snadná záležitost. Zejména pokud zaplňujete poměrně malý byt nebo rodinný domek, kde nechcete plýtvat ani jedním jediným místem. Bohužel se při zařizování takových domácností dopouštíme mnoha chyb, jež onen prostor doslova kradou. Pojďme se s nimi seznámit, abychom naopak dosáhli opačného efektu čili optického zvětšení prostoru.

Výrazné tapety nemají v malém interiéru místo

Ať už aktuálně zařizujete pracovnu nebo obývací pokoj, ve kterém disponuje i sedací vak, upustit byste měli od výrazných tapet, jež prostor v interiéru spíše kradou. Mluvíme tedy o jedné ze zmiňovaných chyb, kterých bychom se měli při zařizování vyvarovat.

Abyste dosáhli opačného efektu, zelenou mají světlé, ne-li bílé odstíny, které hezky odráží přirozené světlo do zbytku interiéru. Navíc se nestane, že by vás z výrazného motivu nebo vzoru rozbolí hlava či přinese nepříjemnou náladu.

Koberce nejsou in

Nejen, že koberce nejsou in, ale pokud zvolíte jejich nevhodnou velikost, může to vést opět k ukradení tolik potřebného prostoru ve vašem domově. Nevhodné jsou zejména malé koberce, které velké místnosti spíše uškodí, než pomůžou.

Pokud od koberců nechcete upustit, ať už z důvodu vlastních sympatií k tomuto bytovému doplňku, investujte raději do většího, který prostor naprosto zaplní.

S nábytkem opatrně

I když je nábytek nedílnou součástí domácnosti, mnoha interiérům může doslova uškodit. Tedy za předpokladu, že se bude s kusy nábytku plýtvat a nikoliv šetřit. Příliš mnoho nábytku je na škodu. Zejména se snažte zamezit zastavění oken, což by zabraňovalo průniku přirozeného světla.

Při zařizování preferujte raději minimalistické linie, s nimiž bude interiér působit daleko vzdušněji než kdy dřív.

Nedostatek světla

Zmiňované přirozené světlo pusťte domů co nejvíce. Mohutné, masivní závěsy - to není povoleno v případě, že toužíte po opticky velké, nikoliv malé domácnosti.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz