Šedá barva má v interiéru své místo. Pozor ale na utlumení aktivity

Zatímco do ložnice patří tlumenější odstíny, v obývacím pokoji si můžeme dovolit být trochu odváženější. Abstrakce zde mají své místo, dokonce nevadí ani výrazná červená, která nám například ve zmiňované ložnici nemusí dát spát. Od těchto barev se však v posledních letech upouští a sází se především na neutrální šedou, která zapadne prakticky kamkoliv. Bytoví architekti ale říkají, abychom si při zařizování dali trochu pozor na množství šedivých prvků. Prý má tendenci tlumit naši aktivitu.

Šedivé rozkládací světlo, pár dekorací a stačí

I když šedý odstín není nijak výrazný, přesto bychom s ním měli trochu šetřit. Jeho pozitivem je, že se dá ladit prakticky s jakoukoli jinou barvou, tak na ostatní tóny sázejte. Šedivých zvolte jen několik prvků, aby nedošlo ke zmiňovanému scénáři, a sice k utlumení aktivity člověka. Šedivé rozkládací křeslo, k tomu pár dekorací, případně jedna šedivá stěna ze čtyř. Tímto by to mělo hasnout.

Neosobní, studený, smutný, leč stylový

O šedém odstínu se toho mezi bytovými architekty říká mnoho. Zatímco někteří jsou fanouškem, jiní jsou k němu trochu skeptičtí. Tvrdí, že se jedná o neosobní, smutný, studený prvek, který má ale moderní podkres a je velice stylový. Člověk se tedy musí rozhodnout, jak chce, aby jeho domácnost působila.

Jak ale bylo zmíněno, šedou barvu je možné kombinovat s mnoha jinými odstíny, což znamená, že onu neosobitost, studenost můžete hravě přebýt. Skvěle funguje třeba modrá barva, ale také světle růžová, případně jiné pastelové odstíny.

Nejen utlumení aktivity

Zatímco někteří jsou toho názoru, že šedá utlumuje aktivitu, jiní si stojí za tím, že utlumeno je naprosto všechno, co se kolem děje. V místnosti by však v každém případě nemělo být šedé příliš mnoho. Tím se vyvarujete i pocitu, že jste v interiéru zmatení, stísnění nebo že se zde cítíte ztracení.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz