Ať je dětský pokoj pro dítě bezpečným zázemím. Jak na to?

Zhruba v době, kdy se dítě učí spát bez společnosti rodičů ve své posteli, se učí žít v dětském pokoji. Rodiče většinou dětskou postýlku nemají ve své ložnici, ale učí dítě jisté samostatnosti. Toto začíná už kolem druhého, třetího roku života. Těsně před tím však dochází k zařizování interiéru. Při oblékání povlečení a umísťování všech hraček v podobě stavebnice nebo plyšáků by však každý rodič neměl zapomínat na bezpečnost. Například takové bezpečnostní zábrany jsou nepostradatelné.

V dětském pokoji (stejně jako v jiných místnostech domu) se nachází mnoho rizikových faktorů, které mohou způsobit dítěti zranění. A jelikož v dětském pokoji budou děti po většinu svého času sami, je třeba možná rizika vzniku úrazu eliminovat.

Bezpečnostní zábrany pro klidný a pádem nerušený spánek

Klíčovým bezpečnostním prvkem jsou bezesporu bezpečnostní zábrany na postel, které zajistí nejen vám, ale také dítěti klidný a pádem nerušený spánek. V dětském věku trpí dítě hromadou nočních můr, trápit ho mohou také zlé sny, během kterých se zkrátka stává, že se lekne a přepadne z postele. Stejně tak se dítě může tak převalovat, že se zkrátka skutálí ze svého lože. Oběma scénářům předchází zmiňované bezpečnostní zábrany, které v rodičích zanechají takový příjemný pocit klidu.

Zabezpečte okna. To je víc než důležité

Během dětství se vymýšlí různé nápady, které však mohou skončit naprosto fatálně. Především, pokud se dítě snaží upoutat pozornost rodiče, vymýšlí co nejvíce nebezpečné činnosti. Dětská zvědavost ho poté nenechá klidným a musí vyzkoušet to, co ho zrovna napadlo. Často to však znamená skočit z okna nebo volat na kamarády z osmého patra. Takovým scénářům se opět vyvarujte, a to tak, že zabezpečte okna, která dítě nebude moct otevřít vlastní silou.

Odmontujte úchytky

Aby byl dětský pokoj skutečně bezpečným zázemím, je důležité odstranit úchytky z jednotlivých kusů nábytku, případně je dobré koupit rovnou bezúchytkový nábytek. Nejeden člověk se v dětství o úchytku bouchnul nebo naopak se bouchnul o roh šuplíku, který dítě díky úchytce hravě otevřelo.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz